Bahamy sužuje ničivý hurikán Dorian, ktorý si podľa doterajších správ vyžiadal už minimálne 5 obetí. Podľa nových správ NASA je z neho aktuálne hurikán 4. kategórie. Najnovšie zábery zo satelitov však v okolí jeho stredu odhaľujú znepokojivé blesky, ktoré naznačujú, že Dorian môže ešte viac nabrať na sile. Informácie priniesol portál Science Alert.

Hurikán Dorian sa z pôvodnej 3. kategórie vyvinul už aj na hurikán najvyššej 5. kategórie a momentálne naďalej ničí Bahamy, avšak nateraz je o jednu kategóriu slabší. Ohromnú silu tejto tropickej cyklóny demonštrujú aj nové satelitné zábery od meteorológa Dakoty Smitha, ktorý vytvoril krátke video tohto neuveriteľného hurikánu. V okolí jeho „oka“ však prebieha jav, ktorý síce nie je príliš zriedkavý, ale vo viacerých prípadoch je predzvesťou toho, že hurikán ešte naberie na sile.

Intenzívne blýskanie v okolí jeho stredu teda môže predpovedať, že to najhoršie len príde. Pozorovania v minulých rokoch totiž odhalili, že pokiaľ dochádza k zväčšovaniu hurikánu, začínajú sa v jeho centre vytvárať  intenzívnejšie blesky. Dorian ako hurikán 4. kategórie momentálne dosahuje rýchlosť 223 km/h a už teraz ho odborníci označujú za 2. najsilnejší hurikán v Atlantickom oceáne.

Zdroj: Science Alert, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú