Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Medzinárodný tím vedcov vytvoril miniatúrne zariadenia, z ktorých by sa dala vyvinúť bezpečná zobrazovacia technológia využiteľná napríklad pri identifikácii rakoviny. Zariadenia využívajú terahertzové žiarenie, ktoré dokáže preniknúť cez rôzne materiály a je bezpečnejšie pre živé tkanivo. Na vývoji zariadení pracovali odborníci, ktorí výsledky svojho výskumu publikovali v časopise Science.

Nové zariadenia sú vyrobené z nanodrôtov, ktoré sú stokrát tenšie ako ľudský vlas. Podľa vedcov by sa dali využiť v bezpečnej zobrazovacej technológii s oveľa vyšším rozlíšením, aké majú súčasné ultrazvukové snímače určené na detekciu malých nádorov. Lekári by takúto technológiu mohli použiť na bežné prehliadky. Zariadenia by tiež mohli detegovať podozrivé nádory, ktoré vytvárajú špecifickú terahertzovú stopu.

Terahertzové technológie v súčasnosti využívajú napríklad bezpečnostné skenery na letiskách, no majú využitie aj v priemyselnej a klinickej oblasti. Pri vývoji svojich zariadení prišli vedci na to, ako výrazne zvýšiť množstvo informácií, ktoré môžu získať o objekte v porovnaní so spomínanými technológiami. Orientácia nanodrôtov v zariadeniach umožňuje nezávislé meranie terahertzového žiarenia s rôznymi polarizáciami. Vzhľadom na využitie nanotechnológií tiež zariadenia zanechávajú menšiu stopu a môžu byť menej nákladné.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú