Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký výrobca elektrických áut Tesla zvýšil od piatka ceny vozidiel v Číne. Dôvodom sú dovozné clá a pokles hodnoty čínskeho jüanu na vyše 10-ročné minimum. Spoločnosť tak urobila krok, o ktorom informovali médiá začiatkom týždňa, keď uviedli, že Tesla pristúpi k zvýšeniu cien svojich vozidiel na čínskom trhu o niečo skôr. Pôvodne ich plánovala zvýšiť od septembra.

V prípade základnej verzie Modelu 3 vzrástla cena o vyše 2 % na 363.900 jüanov (46.016 eur). V podobnom rozsahu sa zvýšili aj ceny základnej verzie Model S a športovo-úžitkového vozidla Model X, pričom v prvom prípade nová cena dosiahla 793.900 jüanov a v druhom 809.900 jüanov.

Tesla patrí medzi spoločnosti, ktoré najviac doplácajú na obchodný spor medzi USA a Čínou. V súčasnosti všetky autá predávané na čínskom trhu dováža a v dôsledku dovozných ciel tak musela za posledný rok niekoľkokrát svoje ceny v Číne upravovať. K najnovšiemu zvýšeniu cien pristúpila po tom, ako Čína umožnila začiatkom augusta svojej mene prelomiť citlivú hranicu 7 jüanov za dolár, prvýkrát za vyše 10 rokov.

Zdroje oboznámené s informáciami pre agentúru Reuters začiatkom týždňa uviedli, že Tesla nevylučuje ďalší rast cien v decembri. Urobí tak v prípade, že Čína splní svoje hrozby a od 15. decembra zavedie 25-percentné dovozné clá na americké autá a 5-percentné clá na autosúčiastky.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú