Tesla sa pri predstavení nemeckého konkurenta Porsche Taycan posmievala. Nakoniec sa však ukázalo, že sa rozhodla pre rovnaký krok ako jeho výrobca, no na rozdiel od Porsche to zákazníkom neprezradila. Tesla totiž pomocou softvérovej aktualizácie ubrala z využiteľnej kapacity akumulátorov 6 % energie, čím znížila dojazd áut bez vedomia vodičov. Na tento problém reagovalvo videu jeden z najväčších fanúšikov Tesly, Bjørn Nyland.

Podľa jeho informácií mala Tesla vydať počas leta update, ktorý znížil dojazd na jedno nabitie o celých 16 km a zmenšil využiteľnú kapacitu batérie o 4,9 kWh, teda zhruba o 6 % z pôvodnej kapacity.

Na obrazovke elektromobilu pri plnom nabití svieti dojazd 483 km, hoci Bjørn prezradil, že pôvodne sa mala zobrazovať hodnota 499 km. Týmto krokom zrejme chcela Tesla docieliť lepšiu životnosť akumulátorov a znížiť riziko ich poškodenia.

Zákazníkov však o ničom neinformovala. Na druhej strane Porsche pri predstavení modelu Taycan potvrdilo celkovú kapacitu batérie 93,4 kWh, no zároveň informovalo, že využiteľná kapacita bude práve z vyššie spomenutých dôvodov 84 kWh.

Všetky detaily opísal youtuber vo svojom videu. Mnohí vodiči očakávajú od automobilky relevantné vysvetlenie, no tá zatiaľ mlčí, informuje Insideevs.

Zdroj: Insideevs, Bjørn Nyland/YouTube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú