Čistý zisk za tri mesiace od januára do marca dosiahol 16 miliónov USD (14,76 milióna eur) oproti strate 702 miliónov USD v rovnakom období vlani, uviedol koncern miliardára Elona Muska v stredu (29. 4.) po zatvorení burzy.

To bol už tretí ziskový štvrťrok po sebe, čo sa Tesle od jej založenia v roku 2003 doteraz ešte nikdy nepodarilo. Tržby medziročne vzrástli o 32 % na 5,99 miliardy USD. Kvartálne výsledky výrazne prekonali očakávania analytikov a akcie Tesly v poburzovom obchodovaní dočasne vyskočili až o 10 %. Akcie Tesly sa tento rok posilnili už o vyše 90 %. Koronakríza však spôsobila problémy aj Tesle, ktorá najprv musela dočasne zastaviť produkciu v Číne, a potom musela zatvoriť aj svoj kmeňový závod vo Fremonte.

Tesla

Navyše reštriktívne opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu mali zrejme negatívny vplyv aj na predaj. Aj napriek tomu dodala Tesla zákazníkom viac áut, než sa očakávalo. Dodávky v 1. kvartáli medziročne stúpli o 40 % na 88.500 vozidiel. Koncern v prvých troch mesiacoch vyrobil 102.672 áut, z toho väčšina pripadá na Model 3. Tesla v liste akcionárom zdôraznila, že koronakríza predstavuje veľkú neistotu týkajúcu vývoja v budúcnosti.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú