Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký výrobca elektromobilov Tesla v treťom štvrťroku prekvapivo vykázal zisk po stratách v prvej polovici roka. Firma v noci na dnes oznámila, že v období od júla do septembra zarobila 143 miliónov dolárov. Akcie podniku po zverejnení štvrťročných výsledkov posilnili o viac ako 20 % a ich cena prvýkrát od začiatku marca prekročila 300 dolárov, napísala agentúra Reuters.

Tesla, na čele ktorej stojí známy americký podnikateľ Elon Musk, dlhodobo zápasí so stratami a ešte nikdy nedosiahla celoročný zisk. V prvom polroku firma prerobila 1,1 miliardy dolárov.

Automobilka vo svojej správe predpovedala, že v budúcnosti zostane zisková s „možnými prechodnými výnimkami“ v čase spúšťania nových produktov. Firma vlani podnikla rozhodné kroky na zníženie nákladov, vrátane zrušenia tisícok pracovných miest, píše server BBC.

Tesla už začiatkom mesiaca oznámila, že v treťom štvrťroku zvýšila dodávky zákazníkom oproti predchádzajúcim trom mesiacom o dve percentá na rekordných 97 000 vozidiel. Zároveň uviedla, že v celom tomto roku plánuje dodať 360 000 až 400 000 vozidiel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú