Priemerné teploty vo svete by mohli stúpnuť o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s priemermi z predindustriálneho obdobia po prvý raz už počas nadchádzajúcich piatich rokov. Uviedla to vo štvrtok Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Podľa vedcov sú už teraz priemerné teploty vo svete najmenej o jeden stupeň vyššie ako v rokoch 1850 až 1900. Dôvodom sú emisie skleníkových plynov, ktoré majú na svedomí ľudia.

Podľa WMO je 20-percentná šanca, že sa hranicu 1,5 stupňa Celzia podarí dosiahnuť už v rokoch 2020 až 2024. V tomto období by mali byť priemerné ročné teploty podľa odhadov o 0,91 až 1,59 stupňa vyššie, ako boli predindustriálne priemery.

Podľa generálneho tajomníka WMO Petteriho Taalasa nová štúdia odzrkadľuje „obrovskú výzvu“, ktorej krajiny v rámci svojich snáh o dodržanie cieľov vytýčených v parížskej klimatickej dohode z roku 2015 čelia. Medzi nimi je aj udržanie globálneho otepľovania pod dvoma stupňami Celzia, ideálne nie viac než 1,5 stupňa Celzia.

WMO tiež uviedla, že modely použité v prognózach neberú do úvahy dopad, ktorý môže mať pandémia koronavírusu na redukciu emisií. “Spomalenie ekonomík a priemyslu v dôsledku ochorenia COVID-19 nie je náhradou trvalej a koordinovanej klimatickej akcie,“ poznamenal v tejto súvislosti Taalas.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú