Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Heliogen je prelomový startup, ktorý podporuje aj zakladateľ Microsoftu, miliardár a filantrop Bill Gates. Tento startup môže v budúcnosti nadobro nahradiť využívanie fosílnych palív v priemyselnej výrobe, informuje portál Electrek.

Priemyselná výroba vytvára až jednu pätinu všetkých globálnych emisií, preto je snaha o elimináciu tvorby škodlivín v tomto odvetví na správnom mieste. Tento obrovský problém by však nadobro mohol vyriešiť startup Heliogen, ktorého prvý prototyp je už v prevádzke.

Heliogen funguje na princípe sústreďovania slnečného žiarenia do jedného bodu pomocou zrkadiel, čím je možné dosahovať obrovské teploty, ktoré by boli dostatočné na fungovanie ťažkého priemyslu, informuje TheGuardian. Bill Gross, zakladateľ Heliogenu tvrdí, že tento systém dokáže vytvoriť teploty až 1500 stupňov Celzia, čo by bolo dostatočné aj pri výrobe cementu.

Projekt má navyše obrovskú podporu od rôznych investorov, takže jeho rast a zaradenie do výrobnej sféry by mohlo byť veľmi rýchle. Odstránenie, alebo aspoň značné obmedzenie používania fosílnych palív v ťažkom priemysle by malo výrazne prispieť k riešeniu klimatickej krízy.

Zdroj: Electrek, TheGuardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú