V tomto texte boli použité materiály TASR.

Aktualizované 6. 9. 2024:

Zakladateľ a generálny riaditeľ platformy Telegram Pavel Durov sa rozhodol verejne reagovať na svoje nedávne zadržanie vo Francúzsku. Durov bol zatknutý koncom augusta po prílete súkromným lietadlom z Azerbajdžanu na letisku v Paríži. Francúzske úrady ho obvinili v súvislosti so šírením extrémistického a nezákonného obsahu na platforme Telegram.

Durov sa vo svojom prvom vyjadrení po tomto incidente, ktoré uverejnil na Telegrame, ostro ohradil proti postupu francúzskych úradov. Informovala o tom agentúra AFP.

„Používanie zákonov z obdobia pred existenciou smartfónov na obvinenie generálneho riaditeľa z trestných činov spáchaných tretími stranami na platforme, ktorú spravuje, je pomýlený prístup,“ uviedol Durov vo svojom príspevku.

Taktiež sa bránil proti tvrdeniam, že Telegram je „akýmsi anarchistickým rajom“, pričom tieto obvinenia označil za „absolútne nepravdivé“. Pripustil, že platforma nie je dokonalá, no zdôraznil, že „každý deň z odstraňujeme milióny škodlivých príspevkov a kanálov.“

Durov zároveň kritizoval francúzske úrady za ich prístup k situácii. Podľa neho mali využívať už existujúce kanály komunikácie, ktoré Telegram poskytuje. „Francúzske úrady sa mali so svojimi sťažnosťami obrátiť na jeho spoločnosť, a nie zadržať jej riaditeľa,“ uviedol. Zdôraznil tiež, že francúzska vláda mala možnosť kontaktovať zástupcu Telegramu pre EÚ prostredníctvom horúcej linky, ktorú on sám pomohol zriadiť.

„Ak je krajina nespokojná s nejakou internetovou službou, bežným postupom je začať právne konanie proti samotnej službe,“ dodal Durov.

Pavel Durov bol po štyroch dňoch z väzby podmienečne prepustený na kauciu vo výške päť miliónov eur. Jeho prepustenie bolo podmienené viacerými obmedzeniami, vrátane zákazu opustiť územie Francúzska a povinnosti dvakrát týždenne sa hlásiť na policajnej stanici. Vyšetrovanie prípadu naďalej pokračuje a Durov čelí ďalším obvineniam spojeným s činnosťou Telegramu.

Aktualizované 29. 8. 2024:

Parížska prokuratúra v stredu oznámila, že voči zakladateľovi aplikácie Telegram, Pavlovi Durovovi, boli vznesené obvinenia. Durov je podozrivý z toho, že nepodnikol dostatočné kroky na zabránenie zneužívania jeho platformy na kriminálne aktivity. Po predbežnom zadržaní a výsluchu bol podmienečne prepustený na kauciu päť miliónov eur. Súd mu však uložil niekoľko reštrikcií, vrátane zákazu opustiť Francúzsko. Durov a jeho spoločnosť odmietajú všetky obvinenia.

Francúzske úrady vyšetrujú Durova v súvislosti s celou radou trestných činov, medzi ktoré patrí podvod, obchodovanie s drogami a podporovanie terorizmu. Polícia ho zadržala na letisku v Paríži minulý týždeň. Durov sa musí teraz pravidelne nahlasovať na polícii a čakať na ďalšie kroky vyšetrovania.

Aktualizované 28.8.2024:

Francúzski prokurátori v stredu po štyroch dňoch prepustili šéfa platformy Telegram Pavla Durova z policajnej väzby. Postaví sa pred súd, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

„Vyšetrujúci sudca ukončil policajnú väzbu Pavla Durova a nechá ho predviesť pred súd na prvé pojednávanie, kde môžu byť voči nemu vznesené obvinenia,“ uvádza sa vo vyhlásení parížskej prokuratúry.

Durova zadržala polícia na letisku v Paríži v nedeľu večer a väzbu mu predĺžili do stredy. Polícia tak reagovala na podnet pohraničníkov, že Durov prilieta svojím súkromným lietadlom z Azerbajdžanu.

Vo Francúzsku ho vypočúvali v súvislosti s údajnými trestnými činmi vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. Podnikateľ je podozrivý, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy. Spoločnosť obvinenia odmietla.

Zadržanie generálneho riaditeľa Telegramu, ktorý má podľa svojich údajov každý mesiac približne 950 miliónov aktívnych užívateľov, viedlo ku kritike francúzskej vlády. Prezident Emmanuel Macron preto reagoval, že za tým nie je politický motív.

Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky Kremľa na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú následne predal. Podľa médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo aj občianstvo Spojených arabských emirátov.

Telegram hra kyberzločinci
Freepik/Flickr (úprava redakcia)

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa agentúry Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.

Pôvodný článok:

Zadržanie zakladateľa Telegramu Pavla Durova francúzskymi orgánmi vyvolalo rozruch v medzinárodných kruhoch. Miliardár, ktorý v roku 2014 opustil Rusko po sporoch s úradmi ohľadom svojej predchádzajúcej sociálnej siete VKontakte, bol v sobotu zadržaný na parížskom letisku Le Bourget po prílete z Azerbajdžanu.

Vyšetrovatelia sa zameriavajú na viaceré podozrenia vrátane podvodov, obchodovania s drogami a podpory terorizmu. Úrady tvrdia, že Durov nezaviedol dostatočné opatrenia na zamedzenie zneužívania Telegramu na kriminálne účely, čo firma kategoricky odmieta.

Rusi majú vinníka, ale nie dôkazy

Durov, pôvodom z Ruska, čelí vo Francúzsku viacerým obvineniam, vrátane podvodu a podpory terorizmu. Tieto obvinenia súvisia s údajnou nedostatočnou kontrolou kriminálnych aktivít na Telegrame, ktorý sa stal významným zdrojom informácií o rusko-ukrajinskom konflikte.

Odborníci dlhodobo kritizujú platformu za nedostatočné moderovanie extrémistického a nezákonného obsahu v porovnaní s inými sociálnymi sieťami.

Predseda ruskej Štátnej dumy bez dôkazov obvinil Spojené štáty z účasti na Durovovom zadržaní, naznačujúc spojitosť s nadchádzajúcimi americkými prezidentskými voľbami. Volodin tvrdí, že „v predvečer prezidentských volieb v USA je dôležité, aby (prezident Joe) Biden vzal Telegram pod kontrolu.“

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa snažil upokojiť situáciu, keď v pondelok potvrdil, že zadržanie nemá politické pozadie. Napriek tomu ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku podľa agentúry TASS podniká „okamžité kroky“ na objasnenie situácie. Niektorí ruskí blogeri dokonca vyzývajú na protesty pred francúzskymi diplomatickými zastúpeniami po celom svete.

Durov, ktorý údajne získal francúzske občianstvo v roku 2021, zostane vo väzbe minimálne do stredy, ako informoval zdroj blízky vyšetrovaniu pre agentúru AFP. Tento vývoj prichádza v čase, keď Telegram zohráva kľúčovú úlohu v šírení informácií o konflikte na Ukrajine.

Od začiatku vojny sa aplikácia stala významným zdrojom necenzurovaných správ z oboch strán, hoci agentúra Reuters upozorňuje na možné zavádzajúce informácie. Táto situácia podčiarkuje zložitosť regulácie sociálnych médií v súčasnom geopolitickom kontexte.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú