Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Portál The Verge informoval o smutnej udalosti pre celý technologický svet. Vo veku 88 rokov nás opustila Frances Allenová, informatička, ktorá celý svoj život zasvätila optimalizácii kompilátorov.

Frances sa narodila 4. augusta 1932 a o to smutnejšou správou je, že nás opustila presne na svoje 88. narodeniny, teda 4. augusta 2020. Priekopníčka v oblasti výpočtovej techniky zomrela na následky Alzheimerovej choroby, píše Engadget.

Frances vyrastala v dome bez vody a elektriny a po ukončení štúdia na Michiganskej univerzite nastúpila do výskumného strediska IBM. Bola jednou z prvých žien, ktoré dostali prácu v tejto technologickej firme, a tak sa tiež zaslúžila o podporu žien v tomto odvetví.

Jej primárnym zameraním však bol vývoj a optimalizácia kompilačných softvérov, ktoré premieňajú surový kód do zrozumiteľnej reči pre počítač, čiže na jednotky a nuly.

Spolu so svojím kolegom Johnom Cockem napísali niekoľko publikácií, ktoré sa stali základom pre ďalší vývoj kompilátorov. Za svoju prácu v tomto odvetví dostala ako vôbec prvá žena Turingovu cenu, ktorá sa často označuje aj ako Nobelová cena informatiky.

Zdroj: TheVerge, Engadget

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú