Izraelský súd zamietol žiadosť ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) o zrušenie povolenia pre technologickú firmu NSO Group na vývoz jej produktov do zahraničia pre podozrenia z toho, že jej technológie využívajú na špehovanie novinárov a disidentov.

Okresný súd v Tel Avive rozhodol, že právnici AI neposkytli dostatočné dôkazy, aby „dokázali tvrdenie o pokuse vystopovať ľudskoprávneho aktivistu cez hacknutie jeho telefónu“ alebo že to urobila NSO, čiže nie je dôvod na zrušenie povolenia.

V roku 2018 AI tvrdila, že jeden z jej zamestnancov sa stal terčom škodlivého softvéru NSO. Hacker sa vtedy údajne pokúšal dostať do jeho smartfónu, pričom použil správu o proteste pred saudskoarabským veľvyslanectvom vo Washingtone v aplikácii WhatsApp ako návnadu.

NSO Group je izraelská spoločnosť, ktorej spyware Pegasus dokáže prevziať kontrolu nad smartfónom, jeho kamerami a mikrofónmi a ťažiť osobné dáta používateľa. Firma už čelí obvineniam z predaja jej sledovacieho softvéru represívnym vládam, ktoré ho používajú proti disidentom. NSO tvrdí, že svoje produkty predáva vládam schváleným Izraelom, aby im pomohla bojovať so zločincami a terorizmom.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú