Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Portál IFLScience na svojej facebookovej stráne zdieľal veľmi zaujímavú animáciu, ktorá znázorňuje vzájomný pohyb Zeme a našej jedinej prirodzenej družice.

Už ako deti sme sa v školách učili, že Mesiac je k Zemi stále otočený iba jednou stranou, je totiž voči Zemi v takzvanej „synchrónnej rotácii“, čo znamená, že jeho prívetivá strana (tá ktorú vidíme), je stále otočená smerom k nám.

Zo Zeme sa teda javí, že sa Mesiac vôbec netočí okolo svojej osi, no nie je to pravda. Mesiac sa okolo svojej osi točí veľmi pomaly a jedna rotácia trvá toľko, ako jeden obeh okolo Zeme. Práve to je kľúčom, že vidíme stále iba jeho jednu stranu.

Pohľad z Mesiaca na Zem je však o niečo zaujímavejší. Naša planéta sa z povrchu Mesiaca javí ako poriadne rýchly kolotoč, pričom samotná animácia zachytáva celomesačnú periódu týchto dvoch vesmírnych telies.

Za l animáciou stojí doktor  James O’Donoghue, ktorý na svojom Twitteri zdieľa množstvo podobných a nesmierne zaujímavých krátkych videí. Niektoré z nich sme priniesli už v našom staršom článku.

Zdroj: IFLscience, Twitter

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú