Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Turecký parlament v stredu ráno schválil zákon, ktorý dáva úradom väčšiu moc nad reguláciou sociálnych médií. Nová legislatíva podľa oponentov však povedie k väčšej cenzúre a obmedzeniu slobody prejavu.

Zákon vyžaduje od veľkých spoločností, ako sú napríklad Facebook a Twitter, aby si v Turecku zriadili formálne zastúpenie, aby riešilo sťažnosti na obsah na ich platformách. Ak si firma odmietne určiť zástupcu, zákon stanovuje vysoké pokuty, zákazy reklamy a po súdnom príkaze aj obmedzenie prenosu dát až o 90 %, čo by viedlo k výraznému spomaleniu platforiem.

Zástupcovia firiem budú mať za úlohu do 48 hodín reagovať na jednotlivé žiadosti o stiahnutie obsahu porušujúceho osobné práva a súkromie. Ak obsah do 24 hodín neodstránia alebo nezablokujú, spoločnosť bude zodpovedná za škody. Zákon tiež vyžaduje, aby poskytovatelia sociálnych médií uchovávali dáta používateľov v Turecku.

Poslankyňa z vládnej strany Rümeysa Kadak v stredu v parlamente vyhlásila, že ho použijú na odstránenie príspevkov obsahujúcich kybernetickú šikanu a urážky voči ženám. Opoziční poslanci, naopak, tvrdia, že legislatívna len v krajine, ktorej médiá sú už pod prísnou vládnou kontrolou, ďalej obmedzí slobodu prejavu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú