Astronautka Christina Koch z NASA prepisuje históriu. Včera totiž prekonala rekord za najdlhší let vo vesmíre, pričom celkovo by mala na obežnej dráhe stráviť až 328 dní, píše Engadget.

Rekord za najdlhší ženský let vo vesmíre doposiaľ držala astronautka Peggy Whitson, ktorá v rokoch 2016 až 2017 strávila na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS 288 dní.

Včera však prepísala históriu Christina Koch z NASA, ktorá by si mala získať aj pohodlný náskok, keďže je na obežnej dráhe pripravená stráviť až 328 dní, než sa vo februári budúceho roka vráti späť na Zem.

„Je to úžasná vec pre vedu. Vidíme ďalší aspekt toho, ako je ľudské telo dlhodobo ovplyvňované mikrogravitáciou, čo je skutočne dôležité pre náš budúci vesmírny plán, ktorý bude smerovať na Mesiac a na Mars.“, povedala pre CNN.

Pochopiteľne však nepôjde najdlhší vesmírny let všetkých čias, ktorý stále drží ruský astronaut Valerij Polyakov s 437 dňami na palube stanice Mir. Za USA je to Scott Kelly, ktorý v rokoch 2015 a 2016 zostal vo vesmíre 340 dní, a čo sa Slovenska týka, prvý slovenský astronaut Ivan Bella strávil vo vesmíre 7 dní, 21 hodín, 56 minút.

Zdroj: Engadget, CNN

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú