Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V roku 2017 cez našu slnečnú sústavu prešiel medzihviezdny objekt, známy ako Oumuamua. Po dvoch rokoch sa zdá, že tu máme opäť návštevu, ktorá nepochádza z našej slnečnej sústavy – píše portál UniverseToday.

Záhadný objekt bol prvýkrát objavený 30. augusta, a to astronómom Gennadijom Borisovom. Na jeho počesť bol označený ako C/2019 Q4 (Borisov). Podľa doterajších pozorovaní sa jedná o kométu, čo dokazuje aj fotografia nižšie, kde je vidieť výrazný „chvost“. Ide o pomerne veľkú a aktívnu kométu, ktorá má v priemere niekoľko kilometrov. Očakáva sa, že najbližšie bude mať k Slnku začiatkom decembra, kedy sa priblíži na vzdialenosť 300 miliónov kilometrov – informuje ScienceAlert.

Gemini Observatory/NSF/AURA

Zatiaľ jej poloha nie je vhodná na bližšie pozorovanie, no v najbližších týždňoch by sa to malo zmeniť – dodáva portál Futurism. Cieľom je zistiť viac informácií o jej zložení, čo by mohlo napomôcť k tomu, aby sa vypátral jej pôvod. Taktiež to pomôže zistiť viac o hviezdnych systémoch mimo našej slnečnej sústavy bez toho, aby sme tam museli vysielať zložité a drahé vesmírne sondy. 

Trajektória kométy prechádzajúcej cez našu slnečnú sústavu Zdroj: ESA/NEOCC

Zdroj: Futurism, UniverseToday, ScienceAlert

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú