Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spojené štáty, Veľká Británia a Estónsko vo štvrtok obvinili ruskú vojenskú rozviedku z kybernetických útokov na webstránky gruzínskej vlády a médií v snahe „šíriť nezhody a narušiť životy bežných Gruzíncov“.

Trojica krajín na problém upozornila na zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) po tom, ako gruzínsky veľvyslanec vo februári orgánu napísal o rozsiahlom útoku z októbra.

Estónsky veľvyslanec Sven Jürgenson prečítal spoločné vyhlásenie, v ktorom označili kyberútoky za „súčasť dlhoročnej ruskej kampane nepriateľských a destabilizačných aktivít proti Gruzínsku a súčasť širšieho vzorca škodlivých aktivít“. Útoky podľa trojice demonštrujú „pokračujúci vzorec nezodpovedných … kyberoperácií proti množstvu krajín“ páchaných ruskou vojenskou rozviedkou GRU.

Toto konanie podľa nich jasne protirečí ruským tvrdeniam, že sa v kyberpriestore správajú zodpovedne, pričom „nezodpovednosť v kyberpriestore škodí nám všetkým“.

Rusko obvinenia zo zodpovednosti za kyberútok z 28. októbra odmieta ako „nepodložené a politicky motivované“. Odrážajú podľa nich snahy Gruzínska „démonizovať“ Rusko. Gruzínsko a Rusko v roku 2008 bojovali v krátkej vojne, na konci ktorej Moskva uznala nezávislosť odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú