Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Švédska bezpečnostná služba (SAPO) v pondelok prevzala vyšetrovanie týkajúce sa nepovolených preletov bezpilotných lietadiel (dronov) nad tromi jadrovými elektrárňami v krajine. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

SAPO uviedla, že drony boli spozorované nad švédskymi jadrovými elektrárňami Oskarshamn, Ringhals a Forsmark. Komplexy sa starajú o výrobu približne 30 percent elektrickej energie v krajine.

Polícia vo Forsmarku vyslala do oblasti hliadky aj helikoptéru, ktoré mali majiteľa bezpilotného lietadla vypátrať. Bezpečnostné zložky uviedli, že dron bol veľký a schopný prevádzky napriek silnému vetru.

Denník Financial Times napísal, že v sobotu bol spozorovaný veľký dron aj v hlavnom meste Štokholm. Bezpilotné lietadlo preletelo aj ponad kráľovský palác.

„Pokiaľ ide o prípady preletov bezpilotných lietadiel nad tromi jadrovými elektrárni, hodnotí sa, že sú takého charakteru, ktorý si vyžaduje podrobnejšie vyšetrovanie. Prípad preto prevzala bezpečnostná služba,“ uviedla vo vyhlásení SAPO.

Reuters pripomína, že k incidentom s dronmi došlo deň po tom, ako armáda začala hliadkovať na najväčšom švédskom ostrove Gotland. Dôvodom tohto opatrenia je zvýšené napätie medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Moskvou. Rusko nedávno rozmiestnilo ruské výsadkové lode v Baltskom mori.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú