Nemusí to trvať dlho a ktokoľvek bude môcť odhaliť naše súkromné informácie len podľa obyčajnej fotky, informuje portál Cnet.

Spôsobiť by to mohla spoločnosť Clearview AI, ktorej rovnomenná aplikácia obsahuje databázu približne 3 miliárd fotografií (databáza FBI má “len” 640 miliónov fotiek), ktoré sú zozbierané zo všetkých možných zdrojov, vrátane sociálnych sietí.

V súčasnosti je dostupná len pre orgány činné v trestnom konaní, no odborníci aj občania sa obávajú, že by sa mohla dostať do nespránych rúk. V aplikácii údajne stačí nahrať fotografiu, ktorá sa následne podľa AI analyzuje a spoločne s ďalšími fotografiami a osobnými informáciami vyhľadá vo svojej vlastnej databáze.

NEC

Policajné zložky vďaka tomuto programu už dokázali objasniť niekoľko prípadov so skutkovou podstatou trestného činu či priestupku. V nesprávnych rukách by však mohlo ísť o nástroj hromadného sledovania, vydierania či závažnejších trestných činov.

Aj preto sa dnes v USA a aj v rieši regulácia, ktorá by stanovila presné podmienky a pravidlá pre technológie rozpoznávania tváre, aby sa predišlo ich zneužívaniu a aby sa nenarušovala ochrana osobných údajov a súkromia občanov jednotlivých krajín.

Zdroj: Cnet

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú