Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vypísalo dopytovú výzvu za 10 miliónov eur na podporu zlepšenia dostupnosti dát v štátnej správe a samospráve. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu v piatok.

Výzva nesie názov Manažment údajov inštitúcie verejnej správy a alokácia 10 miliónov eur pôjde z operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). Peniaze sú vyčlenené na menšie projekty zamerané na zvýšenie množstva dostupných údajov, ktoré zverejňujú alebo sprístupňujú subjekty verejnej správy.

Kvalitne zozbierané, štruktúrované a logicky usporiadané údaje sú základom, aby si úrady vedeli jednotlivé dáta medzi sebou vymieňať a pracovať s nimi. Bez kvalitných a dostupných údajov nie je možné naplniť princíp ‚jedenkrát a dosť‘ a účinne odstraňovať zbytočnú byrokraciu,“ uviedla vicepremiérka a šéfka rezortu Veronika Remišová (Za ľudí).

Z celkových 10 miliónov eur je možné na jeden projekt získať podporu od 150.000 do 500.000 eur. Výzva je určená organizáciám štátnej správy, obciam a vyšším územným celkom, s výnimkou Bratislavského samosprávneho kraja, inštitúciám, ktoré prevádzkujú informačné systémy verejnej správy, komorám aj akademickej obci.

Podpora je určená pre menšie projekty s dobou realizácie do 2,5 roka. Medzi hlavné aktivity, ktoré chce rezort podporiť, patria dátová integrácia na centrálnu platformu, zavedenie manažmentu osobných údajov, sprístupnenie údajov na analytické účely, automatizovaná tvorba a sprístupňovanie otvorených dát. Viac informácií nájdu záujemcovia na webovej stránke www.itms2014.sk.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú