Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Sprístupnenie všetkých 5G frekvencií (1500 MHz, 3500 MHz, 3700 MHz a 26 GHz) do prvého polroka 2022 je hlavnou prioritou nového predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) Ivana Martáka. Chce dosiahnuť aj implementáciu nového Európskeho kódexu elektronických komunikácií (EECC) do zákona i každodennej praxe. Po prevzatí funkcie od bývalého šéfa RÚ, Vladimíra Kešjara, Marták označil za dôležité udržanie konkurenčného prostredia s minimálne štyrmi mobilnými sieťovými operátormi na Slovensku. Agentúru SITA o tom informoval hovorca RÚ Roman Vavro.

Nový predseda RÚ podporuje pokles maloobchodných cien mobilných služieb pod úroveň PPP váženého priemeru EÚ. Na kvalitné plnenie úloh v rámci regulácie je podľa neho potrebné udržať kvalitných odborníkov a získať kompetentných expertov.

Ivan Marták v tejto súvislosti zdôraznil potrebu zvýšiť výdavky na mzdy zamestnancov úradu, pretože sú približne na úrovni 60 % platov zamestnancov telekomunikačných operátorov. Úrad okrem toho potrebuje na obdobie najbližších 3 až 5 rokov zdvihnúť investičné prostriedky aspoň o 1 miliónov eur ročne na výraznú modernizáciu výpočtovej techniky, meracích a monitorovacích zariadení.

Nový predseda RÚ za nevyhnutné považuje plnú materiálnu, personálnu aj finančnú nezávislosť. Podobne ako v prípade Národnej Banky Slovenska (NBS), aj pri RÚ je nezávislosť determinovaná priamo európskou legislatívou.

Dňa 16. septembra 2020 Národná rada SE na návrh Vlády SR zvolila Ivana Martáka za predsedu RÚ. Predsedu RÚ na návrh vlády volí Národná rada Slovenskej republiky na šesťročné funkčné obdobie. Tá istá osoba môže byť predsedom RÚ maximálne dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Predseda je štatutárnym orgánom RÚ, riadi ho a zodpovedá za jeho činnosť.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú