Čínski vedci zverejnili tvrdenie, že žiarenie z internetovej služby Starlink im umožní odhaliť tajné lietadlá, upozornil portál BGR. Tento výskum, publikovaný v prestížnom Journal of Signal Processing, naznačuje, že metóda, ktorú vedci vyvinuli, môže byť efektívna pri sledovaní vojenských dronov a potenciálne aj „neviditeľných“ lietadiel.

Podľa informácií z South China Morning Post (SCMP) vedci experimentovali s dronom DJI Phantom 4 Pro, ktorý slúžil ako model pre tajné lietadlá. Použili pozemný radar na monitorovanie žiarenia vyžarovaného satelitmi Starlink na obežnej dráhe Zeme. Toto žiarenie im umožnilo rozpoznať dron, aj keď bol navrhnutý tak, aby bol neviditeľný pre radar.

Vedci predpokladajú, že ich technológia by mohla byť schopná detegovať utajené lietadlá bez ohľadu na ich tvar, rozmery alebo použitý povrchový materiál. Tento pokrok by mohol poskytnúť čínskej armáde dôležitú výhodu na bojisku, najmä v dobe, keď mnohé krajiny, vrátane samotnej Číny, intenzívne vyvíjajú a testujú drony na vojenské účely.

Metóda detekcie spočíva v analýze porúch signálov, ktoré stealth lietadlá vytvárajú, keď prechádzajú cez žiarenie satelitov. Aj keď bola táto technika zatiaľ testovaná len na dronoch a v relatívne nízkych výškach, vedci sa domnievajú, že by mohla byť aplikovateľná aj na väčšie a menej rozpoznateľné lietadlá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú