Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko má záujem rozvíjať spoluprácu s Talianskom v oblasti digitálnych technológií či vesmíru. O tejto téme diskutovala štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Ingrid Brocková v utorok prostredníctvom videotelekonferenčného rozhovoru s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Talianskej republiky Gabrielem Meuccim.

Rozhovoru dominovala otázka hospodárskej spolupráce, európska agenda, ako aj opatrenia prijímané v boji proti pandémii nového koronavírusu. Štátna tajomníčka prezentovala aktivity rezortu v oblasti ekonomickej diplomacie a ocenila tradične intenzívny bilaterálny dialóg vo všetkých oblastiach spolupráce.

„Máme tiež záujem o rozvoj spolupráce s Talianskom v oblasti digitálnych technológií, umelej inteligencie a kybernetickej bezpečnosti, ako aj vesmíru,“ uviedla Brocková v stanovisku pre médiá.

Zároveň požiadala Taliansko o podporu v úsilí Slovenskej republiky získať štatút asociovaného člena Európskej vesmírnej agentúry (ESA), keďže podľa rezortu diplomacie má talianska priemyselná komunita solídne rozvinuté vzťahy s NASA, ako aj ESA.

„Máme záujem o prepojenie spolupráce podnikateľských subjektov aktívnych v tejto oblasti,“ uviedla Brocková. Partneri potvrdili obojstranný záujem na pravidelných konzultáciách, ktoré by mali mať charakter štruktúrovaného dialógu so zapojením relevantných sektorových ministerstiev.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú