Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Viac ako 40 % respondentov si dokáže predstaviť, že si auto strednej triedy kúpi v budúcnosti online. Pre pätinu opýtaných je však možnosť kúpiť si vozidlo na internete nepredstaviteľná. Zákazníci z regiónu východnej Európy, ktorí by boli ochotní kupovať auto online, by sa primárne rozhodovali podľa ceny, možnosti vrátiť vozidlo v prípade nespokojnosti do troch mesiacov s plnou kompenzáciou ceny, a tiež podľa dôvery v danú značku výrobcu. Tieto zistenia vyplynuli z aktuálneho prieskumu KPMG Global Automotive Executive Survey 2020.

Viac ako 60 % lídrov v autopriemysle je podľa prieskumu presvedčených, že počet maloobchodných predajní automobilov sa v nasledujúcich piatich rokoch globálne zníži o 20 až 30 %. Po prvýkrát v 21-ročnej histórii prieskumu si nemyslia, že vozidlá so spaľovacím motorom budú mať v budúcnosti najväčší podiel na trhu. „Väčšina predpokladá, že do roku 2030 budú rôzne typy pohonných jednotiek zastúpené na trhu viac-menej rovnomerne,“ dodáva KPMG. Respondenti pritom za hlavný trend označili elektrické vozidlá s batériami.

Väčšina opýtaných z radov manažérov uviedla, že koronakríza bude mať priamy vplyv na ich tohtoročné výnosy. Mnoho firiem nemá dostatok zamestnancov na to, aby spustili všetky výrobné linky alebo musia prispôsobiť výrobu z dôvodu menšieho dopytu. „Odborníci sú presvedčení, že podniky v automobilovom priemysle nebudú schopné prežiť druhú vlnu COVID-19, ak bude nutné urobiť podobne striktné reštrikcie ako v prvom polroku 2020,“ konštatuje KPMG na základe prieskumu.

Reštart autopriemyslu po pandémii sa očakáva najskôr v treťom štvrťroku 2020. Časové oneskorenie v dodávateľskom a odberateľskom reťazci spustí dve približne 5-mesačné vlny, počas ktorých bude kolísať vyťaženie výrobných kapacít.

„Pre slovenské automobilky bude kľúčové, aby dokázali zabezpečiť stabilitu a spoľahlivosť dodávok, a tiež dostupnosť a bezpečnosť pre svojich zamestnancov, ako aj dodávateľov,“ uviedol líder pre automobilový priemysel KPMG na Slovensku Peter Nemečkay. Skutočné dopady pandémie na sektor uvidíme podľa neho až vtedy, keď sa dočerpá pomoc od štátu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú