Len pred pár hodinami sa spoločnosti SpaceX podarilo dosiahnúť ďalší miľník, v rámci ktorého by malo dôjsť k vytvoreniu siete, ktorá poskytne vysokorýchlostné pripojenie k internetu pre všetkých obyvateľov Zeme. Portál Space informuje, že o 04:30 nášho času bola úspešne vypustená raketa Falcon 9 so 60 satelitmi na palube.

Satelity boli približne hodinu po štarte umiestnené na obežnej dráhe a práve prostredníctvom nich chce spoločnosť vybudovať satelitnú sieť s názvom Starlink. Tá by bola hlavným zdrojom vysokorýchlostného internetu, ktorý by mohli využívať zákazníci na ľubovoľnom mieste planéty.

Celý projekt je však ešte len v počiatočnej fáze, nakoľko na splnenie hlavného cieľa je potrebných až zhruba 12 tisíc družíc. Vypustenie ďalších satelitov bude vyžadovať určitý čas a v neposlednom rade financie, pri ktorých Musk uvádza, že spoločnosť má dostatočný kapitál.

Podobné plány má okrem spoločnosti SpaceX aj zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, ktorý prostredníctvom projektu Kuiper taktiež plánuje vypustenie internetových satelitov. V neposlednom rade tu máme aj projekt OneWeb, ktorý do vesmíru pomocou ruskej lode Sojuz vypustil už prvé internetové satelity, ktorých počet sa má naďalej zvyšovať.

Zdroj: Space

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú