Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna agentúra NASA a spoločnosť SpaceX plánujú otestovať modul pre posádku Crew Dragon pre prípad ohrozenia, kedy sa má oddeliť od zvyšku Falconu 9. Pôvodne sa hovorilo, že tento test môže prebehnúť ešte do konca tohto roka, no najnovšie informácie tieto tvrdenia menia. NASA a SpaceX totiž otestujú oddelenie Crew Dragon od rakety najskôr 4. januára v budúcom roku, informovala agentúra na oficiálnom webe.

Demonštrácia tejto situácie počas letu poskytne vedcom cenné dáta, ktoré budú využité aj pri certifikácii modulu pre lety posádok astronautov do vesmíru. Po odpálení rakety totiž môže nastať krízová situácia, kedy sa bude musieť modul Crew Dragon odpojiť od zvyšku rakety a bezpečne sa s posádkou vrátiť späť. Toto testovanie je pritom jednou z posledných skúšok predtým, ako sa posádka ocitne na palube modulu.

Test bude vykonaný na Myse Canaveral v Kennedyho vesmírnom centre, kde bude raketa odpálená z plochy PAD 39A. Počas testu sa má modul pre posádku odpojiť od Falconu 9, pričom skúškou prejde aj 8 motorov SuperDraco. Následne vypustí padáky a mal by pristáť v Atlantickom oceáne, informuje Space.

Zdroj: NASA, Space 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú