V tomto texte boli použité materiály TASR.

Elon Musk opäť šokoval svet svojimi ambicióznymi plánmi. V nedeľu v noci nášho času oznámil, že jeho spoločnosť SpaceX pošle na Mars prvé lode Starship bez posádky už o dva roky. Práve v tom čase sa otvorí ideálne okno pre lety medzi Zemou a Marsom. Tento prelomový krok oznámil na sociálnej platforme X.

Musk zdôraznil, že prvé misie nebudú mať na palube žiadnych astronautov. „Lode nebudú mať ľudskú posádku, aby sme overili ich spoľahlivosť a schopnosť bezpečne pristáť na Marse,“ vysvetlil kontroverzný miliardár. Ak tieto testy prebehnú úspešne, SpaceX plánuje vyslať prvé lode s ľudskou posádkou na Mars už o štyri roky.

Sebestačné mesto na Marse do 20 rokov

Muskove plány však nekončia pri prvých letoch. „Počet letov bude odvtedy postupne rásť s cieľom vybudovať za približne 20 rokov sebestačné mesto,“ uviedol vizionár. Musk je presvedčený, že ľudstvo musí rozšíriť svoje pôsobenie aj na iné planéty a vytvoriť tak záložný plán pre prípad katastrofy na Zemi.

Spoločnosť SpaceX, ktorú Musk založil v roku 2002, už má na konte niekoľko úspešných misií. V apríli oznámil, že prvá loď bez posádky by mohla na Marse pristáť do piatich rokov a prvá loď s posádkou do siedmich rokov.

Starship, raketa novej generácie, ktorá má byť schopná prevážať ľudí aj náklad na Mesiac a Mars, už úspešne dokončila testovacie misie. V júni tohto roku sa jej podarilo hypersonickým návratom z vesmíru pristáť v Indickom oceáne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú