Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA a spoločnosť SpaceX sú už vo finále príprav na prvú komerčnú misiu, počas ktorej poletia 4 astronauti na ISS. Do vesmíru ich vynesie raketa Falcon 9 s modulom pre posádku. Crew Dragon už pritom dorazil pár dní pred štartom do Kennedyho vesmírneho centra, informovala NASA vo svojom blogu.

NASA a SpaceX sú pripravení na odštartovanie prvej komerčnej misie Crew-1, ktorá započne v našom časovom pásme o 01:49 ráno v nedeľu 15. novembra. Na palube modulu Crew Dragon sa ocitne štvorica astronautov, ktorých NASA vybrala ešte v júli tohto roka.

Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker a Soichi Noguchi tak poletia na ISS už koncom tohto týždňa. Agentúra predtým misiu Crew-1 odložila z viacerých dôvodov, naposledy kvôli chybe motorov Falconu 9.

Pár dní pred štartom vyzerá byť všetko v najlepšom poriadku. Crew Dragon už dorazil na miesto určenia. Raketa s modulom pre posádku bude umiestnená do vertikálnej pozície o pár dní.

Po štarte vykoná modul „Resilience“ niekoľko kľúčových manévrov. Následne sa po pripojení k ISS astronauti pridajú k Expedícii 64, ktorú tvoria 2 ruskí astronauti a americká astronautka Kate Rubinsová.

Zdroj: NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú