Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna spoločnosť SpaceX sa pripravuje na ďalšie odpálenie rakety Falcon 9. Misia naplánovaná na 11. novembra však bude svojim spôsobom výnimočná, pretože spoločnosť plánuje znova využiť nos rakety Falcon Heavy. Falcon 9 so znovu využiteľným nosom tak o pár dní odštartuje zo základne na Myse Canaveral, no SpaceX využije prvý stupeň rakety už po 4. krát, informuje Interesting Engineering.

Prvý stupeň rakety Falcon 9, ktorý odštartuje znova už v pondelok, bol predtým využitý v júli tohto roka, v októbri a februári 2018. Nos rakety bol pritom využitý aj v apríli tohto roka pri misii, kedy sa na obežnú dráhu dostal satelit Arabsat-6A. Obe polovice boli opravené a teraz budú súčasťou ďalšej misie na rakete Falcon 9, ktorá vynesie ďalších 60 satelitov Starlink.

Elon Musk však dávnejšie novinárom prezradil, že takýto nos rakety stojí až 6 miliónov dolárov. Doteraz sa na obežnú dráhu dostalo prvých 60 kusov týchto zariadení. Cieľom SpaceX je však spustiť v prevádzke až 30 000 satelitov Starlink, pričom spoločnosť má aktuálne povolenie od FCC (Federal Communications Commission) povolenie na 12 000 satelitov. Každý z nich pritom váži zhruba 227 kg. informuje Space Flight Now.

Zdroj: Interesting Engineering, Space Flight Now

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú