Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť SpaceX dnes plánovala vyniesť na orbitálnu dráhu Zeme ďalšiu várku 60 satelitov Starlink pomocou rakety Falcon 9. Malo ísť už o 6. takúto misiu od začiatku tohto roka, no tentokrát nevyšla podľa očakávaní. Falcon 9 na Myse Canaveral nevzlietol a pri odpočítavaní bol let rakety v čase T-0 zrušený. Raketa sa nepoškodila. Ďalšie letové okno môže byť v pondelok, informoval portál ArsTechnica.

Šiesty let Falconu 9 dnes spoločnosti SpaceX nevyšiel kvôli neznámej chybe, ktorá spôsobila, že sa raketa nedokázala odlepiť od zeme na štartovacom komplexe 39A v Kennedyho vesmírnom centre.

Hoci bolo počasie priaznivé a raketa dostala pre let „zelenú“, neočakávaný problém spôsobil, že bol zrušený v čase, kedy sa mali naštartovať motory a Falcon 9 sa mal odlepiť od zeme. Spoločnosť hneď na to prerušila aj živé vysielanie, informuje Bloomberg.

Podľa tweetu SpaceX však došlo k automatickému prerušeniu štartu, ktorý mali vyvolať nesprávne dáta pri kontrole motorov. Ďalší dátum štartu bude oznámený neskôr.

Hoci je šanca, že by sa let presunul hneď na zajtra, je potrebné najprv analyzovať dáta a vzniknutú chybu, aby bolo možné určiť, kedy bude môcť Falcon 9 znova vzlietnuť.

Zdroj: ArsTechnica, Bloomberg

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú