Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Sonda Juno nás už niekoľko rokov zásobuje úchvatnými fotografiami najväčšej planéty našej Slnečnej sústavy. Počas Perijove 29, čiže 29. blízkeho preletu, znova zhotovila sériu fascinujúcich záberov plynových oblakov Jupitera, informoval portál ScienceAlert.

O zverejňovanie týchto záberov pre širokú verejnosť sa stará softvérový inžinier Kevin Gill. Všetky ich publikuje na portáli Flickr a svojom Instagrame a sú zhotovené prostredníctvom RGB kamery JunoCam, ktorá nie je kľúčovou súčasťou misie na Jupiteri, avšak poskytuje tieto nádherné fotografie.

Aj napriek tomu, že okolo giganta Slnečnej sústavy krúži sonda Juno už niekoľko rokov, stále vieme o tejto planéte pomerne málo. Aj samotný vznik Jupitera je pre vedcov ešte stále záhadou, ktorí pracujú s dvomi verziami.

Prvou je, že Jupiter spočiatku tvorilo skalnaté jadro asi 10-krát väčšie ako má Zem. Jeho gravitácia následne priťahovala okolitý vodík a hélium do atmosféry, čím sa Jupiter sformoval do podoby, ako ho poznáme dnes.

Druhou možnosťou je, že Jupiter sa sformoval priamo z plynov bez akéhokoľvek skalnatého jadra. Sonda Juno by však mohla pomôcť definitívne rozlúsknuť, ktorá z týchto teórií je správna.

Zdroj: ScienceAlert, Flickr, Instagram

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú