Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na jubilejnom 50. ročníku Medzinárodnej fyzikálnej olympiády (MFO) slovenskí študenti získali dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Uspeli v konkurencii takmer 360 rovesníkov zo 78 krajín sveta. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Medzinárodná fyzikálna olympiáda sa v tomto roku konala v izraelskom Tel Avive od 7. do 15. júla, pričom podujatie organizačne zabezpečila Univerzita v Tel Avive. Slovensko reprezentovali piati študenti. Jonáš Dujava zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove a Ronald Doboš z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach získali striebornú medailu, Róbert Jurčo z Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne získal bronzovú medailu.

Okrem toho súťažili Emil Lelák z Gymnázia J. A. Raymana v Prešove a Marcel Polák z Gymnázia J. Hollého v Michalovciach. Celkovo na MFO udelili 34 zlatých, 66 strieborných a 101 bronzových medailí, a tiež čestné uznania, ktorými komisia ocenila 50 účastníkov.

Podľa vedúcich výpravy Iva Čápa a Ľubomíra Konráda boli teoretické i experimentálne úlohy v jubilejnom ročníku veľmi náročné. Zisk dvoch strieborných a jednej bronzovej medaily preto podľa nich možno v slovenských podmienkach považovať za vynikajúci úspech.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú