Centrum spoločných činností Slovenskej akadémie vied (CSČ SAV) vyhlásilo verejné obstarávanie na superpočítač. Ten má byť súčasťou Národného kompetenčného centra (NCC) pre vysokovýkonné počítanie (HPC). Predpokladaná hodnota zákazky je 3 603 713,00 eur bez DPH, financovaná má byť zo štrukturálnych fondov EÚ. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Výkon novej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry budú môcť podľa jej slov využívať odborníci z akademického prostredia, ale aj z verejnej a súkromnej sféry.

Nový HPC systém počíta s niekoľkonásobným navýšením aktuálneho výpočtového výkonu. Superpočítač ako celok bude postavený modulárne za použitia najnovších technológií z oblasti HPC hardvéru a sietí.

Samozrejme, nebude chýbať ani centralizovaná správa a monitoring prevádzky systému. CSČ SAV plánuje spustiť do prevádzky aj nové služby na zjednodušenie prístupu používateľov, ako aj samotného používania výpočtových zdrojov superpočítača,“ uviedol riaditeľ centra Lukáš Demovič.

Prístup k novej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúre bude podľa slov hovorkyne udeľovať CSČ SAV. Dodala, že výpočtové kapacity bude poskytovať akademickým pracoviskám, organizáciám verejnej správy aj malým a stredným podnikom.

Informácie o verejnom obstarávaní zverejnili vo vestníkoch EÚ aj Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Gáliková vysvetlila, že po uplynutí 60 dňovej lehoty na predkladanie návrhov a ich vyhodnotení bude dokumentácia predložená na kontrolu Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a ÚVO. Sprístupnenie novej HPC infraštruktúry používateľom predpokladá v prvej polovici roka 2022.

Cieľom projektu Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonné počítanie je podľa slov hovorkyne podpora rôznych sektorov podnikania na Slovensku s dôrazom na malé a stredné podniky a zvyšovanie ich inovačného potenciálu vytvorením platformy na efektívnu adopciu a využívanie HPC+ technológií v súlade s prioritami definovanými v Digitálnej stratégii Slovenska. Prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ sa majú použiť na technické zabezpečenie centra.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú