Od 1. novembra totiž nadobudla účinnosť novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR, ktorú ešte začiatkom septembra schválili poslanci Národnej rady SR. Štát sa v najbližšej dobe chystá opäť podporiť nákup elektromobilov. Výška príspevku na kúpu batériového elektromobilu bude 8 000 eur, v prípade plug-in hybridu to bude 5 000 eur.

Získať ho budú môcť samosprávy, podnikatelia aj občania. Podrobnosti bude obsahovať program, ktorý rezort vyhlási ešte v tomto roku. Celková dotácia vo výške 5 mil. eur bude určená na kúpu osobných a ľahkých úžitkových vozidiel. Pripravenú výzvu ešte posudzuje Protimonopolný úrad SR. Registrácia vozidiel na elektrický a plug-in hybridný pohon vtedy vzrástla medziročne o 350 %. Kúpa elektromobilov bola v prípade pilotného projektu podporená sumou 3,5 mil. eur.

Zobraziť celú galériu (0)
Flickr (Úprava redakcie)

Rezort okrem kúpy elektromobilov podporuje aj budovanie infraštruktúry potrebnej pre rozširovanie tohto druhu dopravy. V júli vyhlásil historicky prvú výzvu na podporu výstavby verejne prístupných nabíjacích staníc pre elektromobily. Obce, mestá, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie si mohli v prvom kole výzvy, ktorá bola otvorená do 1. októbra, prerozdeliť sumu 500 tisíc eur. Minimálna výška dotácie na kúpu elektronabíjačky bola 2 500 eur a maximálna 5 000 eur.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú