Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Takmer polovica samospráv na Slovensku má problémy s pokrytím signálu mobilného internetu. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorý sa uskutočnil od 12. októbra do 24. novembra na vzorke 523 primátorov a starostov.

Nedostatočný signál mobilného internetu na celom území mesta alebo obce eviduje podľa prieskumu celkom 12,3 percenta respondentov. Ďalších 35,2 percenta eviduje dostatočné pokrytie signálu mobilného internetu iba v niektorej časti mesta alebo obce. Informoval o tom ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.

Žiadne pokrytie mobilným internetom naznačilo 1,7 percenta štatutárnych predstaviteľov samospráv a 2,9 percenta respondentov nevedelo odpovedať. Verejnú wifi zónu má v prevádzke 14,1 percenta samospráv. Verejnú wifi zónu, prevádzkovanú súkromnou spoločnosťou vlastní 11,8 percenta miest a obcí.

Z prieskumu vyplýva, že 35,8 percenta samospráv plánuje zaviesť verejnú wifi zónu. Celkovo 32,4 percenta opýtaných sa vyjadrilo, že verejnú wifi zónu vybudovať neplánujú, no spravia tak, ak bude požiadavka od obyvateľov. Celkovo 20,2 percenta primátorov a starostov neplánuje budovať verejnú wifi zónu vôbec. Inú odpoveď uviedlo 5,5 percenta respondentov a 6,1 percenta z nich nevedelo odpovedať.

Podľa ZMOS-u sa do dopytovej výzvy na budovanie verejných wifi zón „Wifi pre teba“ zapojilo viac ako 600 samospráv. Výzva má však šesť hodnotiacich kôl a iba vyhodnotenie verejného obstarávania na ministerstve dopravy trvá 6 až 12 mesiacov, čo samosprávam spôsobuje veľké problémy.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú