Polícia v utorok popoludní riešila na považskom úseku diaľnice D1 kuriózny prípad, keď sa na diaľnici v smere z Ilavy do Žiliny objavil 30-ročný kolobežkár.

V tom čase husto pršalo a hrozilo nebezpečenstvo dopravnej nehody. „Muž na otázku policajtov, prečo jazdí s kolobežkou po diaľnici, odpovedal, že ide do Púchova a jednoducho ide tak, ako ho poslala navigácia,“ uviedla polícia.

S kolobežkou však na diaľnici nemal čo hľadať, za čo mu dopravní policajti udelili blokovú pokutu. „V spolupráci s pracovníkmi Národnej diaľničnej spoločnosti ho odviezli preč z diaľnice a pokračoval v jazde po ceste II. triedy,“ dodala polícia.

Zákon hovorí jasne

Cestný zákon pritom pravidlá pre kolobežkárov od novely z januára minulého roka stanovil jasne. Kvôli ochrane chodcov je elektrická kolobežka postavená na úroveň bicykla.

Vodič teda musí jazdiť po cestičke pre cyklistov (cyklochodníku) alebo v prípade, že v oblasti nie je, po pravom okraji vozovky medzi autami. Ak jazdí po bežnom chodníku, nesmie prekročiť rýchlosť chôdze.

Prilba povinná nie je, v rámci svojej bezpečnosti by si ju však rozhodne mal zvážiť. Pri jazde v obci a po cyklochodníku zákon kolobežkárovi toleruje 0,5 promile alkoholu, mimo obce nie je povolený žiadny.

§ 55a Jazda na samovyvažovacom vozidle a na kolobežke s pomocným motorčekom

(1) Samovyvažovacie vozidlo smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny viesť len osoba staršia ako 15 rokov.
(2) Vodič samovyvažovacieho vozidla smie jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom nesmie prekročiť rýchlosť chôdze.
(3) Vodič samovyvažovacieho vozidla smie jazdiť po pravej strane vyhradeného jazdného pruhu pre cyklistov, cestičky pre cyklistov alebo priechodu pre cyklistov, len ak neohrozí a neobmedzí cyklistov.
(4) Vodiči samovyvažovacích vozidiel smú jazdiť len jednotlivo za sebou. Vodič samovyvažovacieho vozidla je povinný počas jazdy oboma rukami držať riadidlá s výnimkou prípadu, keď dáva znamenie podľa tohto zákona, nesmie viesť počas jazdy psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie vozidla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. Na jednomiestnom samovyvažovacom vozidle nie je dovolená jazda viacerým osobám.
(5) Na prechádzanie vodiča samovyvažovacieho vozidla cez cestu alebo cez vozovku sa primerane vzťahuje § 53 alebo § 55 ods. 8. Povinnosti vodiča voči chodcovi alebo cyklistovi platia aj voči vodičovi samovyvažovacieho vozidla a vodičovi kolobežky s pomocným motorčekom.
(6) Ustanovenia o jazde na samovyvažovacom vozidle platia aj na jazdu na kolobežke s pomocným motorčekom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú