Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Občianska iniciatíva „Chcem si vyberať“ začína petíciu za vytvorenie podmienok pre vznik virtuálnych mobilných operátorov.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (regulačný úrad) v nej žiadajú, aby intenzívne využíval svoje kompetencie a možností na zvýšenie hospodárskej súťaže, vrátane vytvárania podmienok pre vstup virtuálnych mobilných operátorov. Ako iniciátori petície v stredu informovali, cieľom je dosiahnuť na slovenskom trhu rovnaký stav, aký je v drvivej väčšine iných krajín Európskej únie, kde fungujú desiatky virtuálnych operátorov a je aj väčší tlak na koncové ceny služieb.

Slovensko zostáva jednou z posledných krajín EÚ bez samostatných virtuálnych mobilných operátorov, ktoré by neboli len sub-brandom aktuálnej veľkej trojky Orange, Telekom a O2.

Petícia bude okrem regulačného úradu adresovaná aj Ministerstvu dopravy a výstavby SR, Národnej rade SR a Protimonopolnému úradu SR. „Hlavný nástroj, ktorý má úrad vo svojich rukách, je spájať prideľovanie frekvencií pre verejné mobilné siete vždy s podmienkou sprístupnenia siete na veľkoobchodnom princípe, za podmienok umožňujúcich replikovať maloobchodnú ponuku,“ uviedol Michal Rybárik z občianskej iniciatívy. Aktuálne by regulačný úrad mohol otvoriť trh pre samostatných virtuálnych mobilných operátorov v súvislosti s výberovým konaním na vydanie povolení pre používanie frekvencií v pásme 3,6 GHz, ku ktorej je do konca augusta verejná konzultácia.

Problémom sú frekvencie

Rybárik upozornil, že nové licencie sa prideľujú na čoraz dlhšie obdobia, typicky na 15 až 20 rokov a aukcia na frekvenčné pásmo 3,6 GHz je jedna z posledných, ktoré sa na Slovensku budú konať. „Ak regulátor jednu z posledných príležitostí otvoriť trh pre virtuálnych operátorov nevyužije, zakonzervuje súčasný stav na veľmi dlhé obdobie, najmenej do roku 2040,“ poznamenal. Iniciatíva „Chcem si vyberať“, ktorú v kontakte s orgánmi verejnej moci zastupuje Asociácia lokálnych poskytovateľov internetu, sa pokúšala o veľkoobchodné sprístupnenie mobilných sietí pre virtuálnych operátorov už vlani. Na regulačný úrad podala pri prideľovaní 5G licencií hromadnú pripomienku s podpismi niekoľko tisíc ľudí z radov odborníkov aj bežných spotrebiteľov.

Dôsledkom neexistencie plnohodnotných virtuálnych operátorov je podľa občianskej iniciatívy slabšia konkurencia a dlhodobo jedny z najvyšších cien mobilného telefonovania a dát v Európe. Za iniciatívou sú zákazníci nespokojní s vysokými cenami a nízkou konkurenciou na trhu mobilných služieb na Slovensku a tiež podnikatelia, ktorí by chceli na Slovensku pôsobiť ako virtuálni mobilní operátori a súťažiť o priazeň zákazníkov.

Fontech

Regulačný úrad vyhodnocuje pripomienky, ktoré dostal k verejnej konzultácii k návrhu výzvy na predloženie ponúk do výberového konania na vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčného pásma 3,6 GHz formou elektronickej aukcie. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca regulačného úradu Roman Vavro, podmienky výberového konania ešte nie sú stanovené. Pripomienky doručené počas verejnej konzultácie a ich vyhodnotenie regulačný úrad zverejní.

„Cieľom pripravovaného výberového konania je podpora nových technológií 5G a investícií do nových technológií, ako aj v zmysle predvídateľnosti trhu opätovné pridelenie frekvencií v dostatočnom časovom predstihu pred ukončením platnosti súčasných individuálnych povolení vo frekvenčnom pásme 3,6 GHz,“ priblížil Vavro.

Regulačný úrad v súvislosti s pripomienkami k verejnej diskusii oznámil, že zvažuje vytvoriť priestor pre lokálnych poskytovateľov umožnením využívať frekvencie z frekvenčného úseku 2 570 – 2 620 MHz.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú