Trojica školákov z ruského mesta Kansk čelí bizarnému obvineniu zo založenia teroristickej skupiny po tom, ako v počítačovej hre Minecraft postavili budovu bezpečnostnej služby, ktorú chceli nechať vybuchnúť. 14-ročným deviatakom teraz hrozí 10 rokov vo väzení. O prípade informoval ruský portál Znak s odvolaním na príspevok kanálu Baza na Telegrame.

Školáci, ktorí chodia do deviateho ročníka, môžu stráviť najbližších desať rokov vo väzení. Počas hrania Minecraftu totiž vytvorili budovu Federálnej bezpečnostnej služby (FSD), ktorú chceli následne nechať vybuchnúť.

Dvaja študenti pritom ešte v lete propagovali letáky podporujúce Azata Miftakhova, ktorý zaútočil na politickú stranu Jednotné Rusko, pričom leták prilepili aj na budovu FSD. Navyše sa mali venovať čítaniu extrémistickej literatúry, sledovať filmy o výrobe výbušnín a svoje nadobudnuté zručnosti precvičovať na odľahlých miestach.

Teraz však čelia obvineniu zo založenia teroristickej skupiny podľa článku 205.4 Trestného zákona Ruskej federácie po tom, ako predmetnú budovu FSD vytvorili v Minecrafte a chceli ju nechať vybuchnúť. Počas hrania sa do v hry údajne pripojili aj vyšetrovatelia bezpečnostnej služby, ktorí v četovacej miestnosti zaznamenali konverzáciu školákov o anarchizme a kritike špeciálnych služieb.

Traja školáci, Nikita, Denis a Bogdan, boli následne predvolaní na výsluch. Dvaja školáci, ktorí sa priznali k vine po údajnom nátlaku, boli poslaní do domáceho väzenia. Tretí, ktorý vinu popieral, ostal vo vyšetrovacej väzbe.

Zdroj: Znak, Telegram/Baza

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú