Najväčší exportér v Českej republike, Škoda Auto, v pondelok obnovil výrobu. Automobilový sektor však čelí neistote, keďže pandémia nového koronavírusu má negatívny vplyv na dopyt po vozidlách.

Škoda, ktorá je súčasťou koncernu Volkswagen, zastavila svoje aktivity v marci, keď sa začal počet nakazených novým koronavírusom v Európe prudko zvyšovať. V pondelok sa podľa vládnych plánov začali otvárať aj české obchody s rozlohou do 2500 štvorcových metrov a miesta ako fitnes centrá. Zamestnanci Škody sa vrátili do práce s maskami a boli podrobení kontrole teploty, čo je súčasť 80 nových opatrení, ktoré zahŕňajú aj dezinfekcie rúk a predĺženie prestávok na vyčistenie pracovných priestorov.

Pre pokles produkcie o 36 % minulý mesiac prišli českí výrobcovia automobilov a ich dodávatelia na tržbách o 67 miliárd korún (2,45 miliardy eur), uviedol AutoSAP. Škoda prevádzkuje najväčšiu z troch automobiliek v Česku. V roku 2019 vyrobila 1,43 milióna vozidiel. Spoločnosť Hyundai Motor tiež obnovila výrobu a 14. apríla spustila dve z troch zmien. Spoločnosť TPCA, spoločný podnik automobiliek Toyota Motor a Peugeot, začne vyrábať od 4. mája.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú