Situácia ohľadom Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) je naďalej „znepokojujúca“. Vo štvrtok to povedal generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Situácia sa nijako nezlepšila, uviedol šéf MMAE, ktorý v uplynulých dňoch absolvoval v Petrohrade stretnutie s ruskými predstaviteľmi vrátane šéfa Kremľa Vladimira Putina. MAAE neustále presadzuje vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo ZAES, čo znamená: „žiadny útok na elektráreň a elektráreň nesmie byť použitá ako nástroj na útok,“ vysvetlil Grossi.

Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská, no stále ju prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Šéf MAAE verí, že Rusku záleží na bezpečnosti elektrárne, pretože spolupracuje s MAAE. Napriek tomu však podľa vlastných slov nedostal žiadne náznaky, že ruský prezident je pripravený diskutovať s MAAE o definitívnych „parametroch“, ktoré umožnia nájsť bezpečné riešenie pre ZAES uprostred vojny.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú