Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok žiadal podrobnejšie vyšetrovanie možného úniku koronavírusu SARS-CoV-2 z laboratória, informovala agentúra AFP.

Medzinárodný tím expertov na prelome januára a februára vyšetroval pôvod koronavírusu v čínskom meste Wu-chan, kde koncom roka 2019 zaznamenali prvé prípady nákazy. Experti teóriu o možnom úniku vírusu z laboratória označili za „mimoriadne nepravdepodobnú“. Táto možnosť si vyžaduje „ďalšie vyšetrenie“ a Tedros je podľa svojich slov pripravený vyslať do Číny ďalších expertov.

Šéf WHO takisto vyjadril znepokojenie v súvislosti so skutočnosťou, že medzinárodný tím vyšetrovateľov mal počas svojho pôsobenia vo Wu-chane problémy pri prístupe k údajom. Tedros podľa svojich slov očakáva, že ďalšie štúdie budú zahŕňať „včasnejšie a rozsiahlejšie zdieľanie údajov“.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie už v pondelok vyhlásil, že všetky teórie o pôvode nového koronavírusu zostávajú otvorené, a preto je potrebný ešte ďalší výskum. Uviedol to po prečítaní si správy tímu odborníkov WHO, ktorí v čínskom Wu-chane skúmali zdroj nákazy.

Prvý prípad ochorenia COVID-19 bol hlásený v čínskom meste Wu-chan v decembri 2019. Medzinárodné vyšetrovanie v tomto meste sa začalo až v januári 2021, rok po začatí pandémie.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú