Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruské úrady zatkli výkonného riaditeľa poprednej kyberbezpečnostnej firmy pre obvinenia z velezrady. Moskovský súd v stredu rozhodol, aby Iľja Sačkov, zakladateľ a šéf firmy Group-IB, zostal dva mesiace vo väzbe a tam počkal na vyšetrovanie a proces. Podrobnosti o prípade súd neposkytol a súdne dokumenty sú podľa agentúry Interfax utajené, tak ako to v podobných prípadoch v Rusku býva.

Ruské médiá informovali, že Sačkova zatkli v utorok ráno a polícia vykonala v kanceláriách Group-IB v Moskve raziu. Spoločnosť v stredu raziu potvrdila. Group-IB v stredu vydala vyhlásenie, v ktorom uvádza, že jej zamestnanci sú si istí nevinou a „úprimnou obchodnou povesťou“ ich šéfa. Vzhľadom na súdne konanie odmietla komentovať obvinenia aj podrobnosti prípadu.

Nemenované zdroje agentúry Tass uviedli, že Sačkov trvá na svojej nevine. Jeden z jej zdrojov tiež povedal, že Sačkov „pracoval pre zahraničné spravodajské služby a posúval im dáta o kybernetickej bezpečnosti, ktoré predstavujú štátne tajomstvo“.

Sačkovovo zatknutie a obvinenia z velezrady mnohých prekvapili. Ruský obchodný ombudsman Boris Titov vyzval, aby vyšetrovatelia „vysvetlili“ svoje konanie, „vzhľadom na kvalitu a jedinečnosť podnikateľa Sačkova pre celý ruský IT priemysel“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že podnikateľov prípad nemá nič spoločné s ruských obchodným alebo investičným prostredím, pretože obvinenia sa netýkajú hospodárstva ale vlastizrady.

Group-IB sa špecializuje na boj proti kyberútokom, online podvodom a vyšetrovanie kybernetických zločinov. Medzi jej klientov patria popredné banky a spoločnosti vrátane štátnych podnikov. Spoločnosť tiež pomohla ruským úradom pri vyšetrovaní kybernetických podvodov a tiež je údajne oficiálnym partnerom Interpolu a Europolu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú