Rusko zablokovalo webovú stránku ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktorý monitoruje protesty v krajine a zverejňuje údaje o počtoch zadržaných. Oznámili to v sobotu pracovníci projektu, informuje agentúra AFP.

„Dosiaľ sme nedostali oznámenie a nepoznáme dôvod, prečo nás blokujú,“ napísala skupina na sociálnej sieti s tým, že regulačný úrad zablokoval jej webovú stránku v priebehu tohto týždňa.

Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vo svojom registri blokovaných webových stránok uvádza, že súd Moskovskej oblasti vydal 20. decembra rozhodnutie o „obmedzení“ prístupu k stránke OVD-Info.

Podľa AFP ide o najnovšie z opatrení ruských úradov počas bezprecedentného zásahu proti disentu, pri ktorom v priebehu roka zakročili proti opozícii a desiatky nezávislých médií a skupín pre ľudské práva označili za „zahraničných agentov“ alebo priamo zakázali.

Projekt OVD-Info, ktorý tiež poskytuje právnu podporu obetiam politického prenasledovania, založili pred desiatimi rokmi a ako „zahraničný agent“ je vedený od tohto septembra, čo skupina odsúdila ako súčasť „politického tlaku“.

Ruský súd tiež aktuálne rozhoduje o žiadosti prokuratúry o likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorá spolupracuje s OVD-Info. Prokuratúra túto organizáciu obviňuje z porušenia zákona o zahraničných agentoch, ako aj ospravedlňovania terorizmu a extrémizmu.

Označenie „zahraničný agent“ udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú