Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bezposádková ruská nákladná loď Progress v pondelok úspešne odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane a vydala sa na let k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kam dopraví kyslík a ďalšie zásoby pre posádku. Náklad má hmotnosť 2,5 tony a k ISS by mal Progress doraziť v stredu, informovala agentúra Interfax.

Progress vezie zásoby dusíka i materiál na utesnenie otvorov, ktorými v ruskom module Zvezda od augusta minulého roku unikal vzduch. Posádke má pri hľadaní miesta úniku pomôcť špeciálny nový mikroskop. Táto situácia trvá už mesiace a viedla aj k dočasnému poklesu tlaku v ruskom module ISS.

Posádke sa improvizovanými pomôckami podarilo nájsť jedno z pravdepodobných miest úniku a provizórne ho opraviť. Zatiaľ sa im ho však nepodarilo úplne eliminovať. Informácia o tomto úniku sa objavila 20. augusta minulého roku. Následne tlačová služba Roskosmosu oznámila izoláciu posádky ISS v ruskom module na čas trvania tlakovej skúšky v americkom segmente.

O štyri dni neskôr generálny riaditeľ spoločnosti Roskosmos Dmitrij Rogozin uviedol, že únik vzduchu z ISS je zanedbateľný a prístrojmi sotva postrehnuteľný. V januári riaditeľ letu ruského modulu ISS Vladimir Soloviov poznamenal, že miera úniku vzduchu je tisíckrát nižšia ako kritická.

Kozmická loď Progress vezie na ISS aj mnoho vedeckého vybavenia: v prvom rade „fotobioreaktor“, pomocou ktorého sa budú robiť pokusy so získavaním kyslíka pomocou rias a baktérií. Posádka stanice tiež dostane sondy na biodegradáciu, aby mohla monitorovať zloženie mikroorganizmov v atmosfére ISS a študovať ich vplyv na štrukturálne materiály vo vesmíre.

Progress na ISS dopraví viac ako 600 kilogramov pohonných látok a 420 kilogramov vody. Vezie aj lieky a oblečenie pre posádku. Tá má momentálne sedem členov: okrem dvoch ruských kozmonautov sú v nej aj štyria Američania a jeden japonský astronaut.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú