Ruské úrady v piatok označili poprednú nezávislú televíznu stanicu za „zahraničného agenta“, čo pred septembrovými parlamentnými voľbami ešte viac zintenzívnilo tlak na kritické médiá.

Ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že televízna stanica Dážď TV i investigatívny internetový outlet Dôležité príbehy boli zaradené do zoznamu „zahraničných agentov“ spolu so siedmimi jej redaktormi. Tento prívlastok znamená zvýšené vládne monitorovanie a má silnú pejoratívnu konotáciu, ktorá by mohla odradiť potenciálnych divákov.

Šéfka Dážď TV Natalia Sindejevová označila tento krok za nespravodlivý. „Je to hlúpe rozhodnutie. Nie sme zahraničný agent, sme mediálny výstup, ktorý v Rusku funguje 11 rokov a každý ho pozná, vrátane osôb s rozhodovacími právomocami,“ povedala Sindejevová pre agentúru AP.

Stanica Dážď TV bola ostro kritická voči zásahom ruských úradov a pravidelne prinášala živé správy z opozičných protestov. Podrobne sa venovala otrave a väzneniu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

Nezávislé médiá, novinári, prívrženci opozície a aktivisti za ľudské práva čelia v Rusku pred hlasovaním, ktoré sa uskutoční 19. septembra, zvýšenému tlaku. Ten je všeobecne považovaný za dôležitú súčasť úsilia prezidenta Vladimira Putina upevniť si moc pred budúcimi prezidentskými voľbami v roku 2024.

Už 68-ročný prezident, ktorý je pri moci viac ako dve desaťročia, minulý rok presadil ústavné zmeny, ktoré by mu potenciálne umožnili udržať sa pri moci až do roku 2036.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú