Aktualizované 19:13: Moskvou dosadení predstavitelia odmietli v pondelok výzvy na stiahnutie ruských jednotiek zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny a namiesto neho navrhli pre túto vojnou zmietanú oblasť prímerie. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Vedenie Organizácie Spojených národov a šéf diplomacie EÚ by nemali rozprávať o demilitarizácii, ale o zavedení prímeria,“ uviedol predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti.

Svet žiada odchod Ruska z elektrárne

V nedeľu požiadalo 42 krajín sveta Rusko, ktoré zariadenie v súčasnosti okupuje, aby ho vydalo späť Ukrajine. Požiadavku podali v mene OSN, Európskej únie, Británie, Nórska, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a ďalších krajín.

„Umiestnenie ruského vojenského personálu a zbraní pri tomto jadrovom zaradení je neprijateľné,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. Experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) by mali zariadenie preskúmať, avšak OSN, Rusko a Ukrajina sa doposiaľ na plánovaní ich návštevy nedohodli.

Je jasné, prečo chcú “prímerie”

Analytici tvrdia, že prímerie v okolí elektrárne by bolo výhodné pre Moskvu a jej vojakov, keďže by tým získali bezpečnú základňu neďaleko frontovej línie, píše DPA.

Rusko urobí všetko, čo bude potrebné, aby umožnilo špecialistom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine, uviedla v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„V úzkej spolupráci s agentúrou a jej vedením urobíme všetko potrebné pre to, aby odborníci z MAAE boli na mieste a poskytli pravdivé zhodnotenie deštruktívnych akcií z ukrajinskej strany,“ dodala vo vyhlásení.

Pôvodný článok z 8:23: Desiatky krajín i Európska únia v nedeľu žiadali okamžité stiahnutie ruských vojakov zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Rozmiestnenie ruského vojenského personálu a zbraní pri jadrovom zariadení je neprijateľné a neberie do úvahy ochranu, bezpečnosť a zásady bezpečnosti, k dodržiavaniu ktorých sa zaviazali všetci členovia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE),“ uviedli tieto krajiny s spoločnom vyhlásení.

„Vyzývame Ruskú federáciu, aby okamžite stiahla svoje vojenské sily a všetok neoprávnený personál zo Záporožskej jadrovej elektrárne, jej bezprostrednej blízkosti a celého územia Ukrajiny,“ uvádzajú EÚ, Austrália, Británia, Japonsko, Nový Zéland, Nórsko, USA a ďalšie krajiny. Cieľom má byť umožniť prevádzkovateľovi elektrárne a ukrajinským úradom pokračovať vo vykonávaní svojich povinností „v rámci medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny“.

Stiahnutie ruských vojsk podľa vyhlásenia takisto umožní expertom MAAE prehliadku elektrárne súlade s požiadavkami na bezpečnosť.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily ju obsadili ešte v marci. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania tejto elektrárne, ktoré v uplynulých dňoch poškodilo niektoré jej objekty a musel byť vypnutý jeden z reaktorov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú