Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Riaditeľ Ruskej vesmírnej agentúry (Roskosmos) Dmitrij Rogozin v utorok oznámil plány vyslať na Venušu misiu pozostávajúcu iba z ruských kozmonautov. Urobil tak krátko po tom, ako americkí a britskí vedci oznámili objav plynu fosfán v atmosfére Venuše, ktorý na Zemi produkujú len živé organizmy.

Rogozin však uviedol, že podľa niektorých ruských vedcov zistenia kolegov z Británie a USA ohľadom náznakov prítomnosti molekúl fosfánu v atmosfére Venuše „nie sú ešte priamym dôkazom“ stôp života. Rogozin podľa agentúry RIA Novosti informoval, že Rusko má „v programe (dobývania vesmíru) obnovenie prieskumu Venuše“.

Ide o spoločný projekt so Spojenými štátmi nazvaný Venera-D. Dodal, že Rusko zvažuje aj svoju „samostatnú misiu na Venušu“. V komentári k vyhliadkam na prieskum Venuše Rogozin uviedol, že podmienky na tejto planéte sú „učineným peklom“. Najbližšia misia k Venuši, spoločný rusko-americký projekt Venera-D, je naplánovaná na roky 2027 – 2029.

V utorok však podľa agentúry RIA Novosti vyšlo najavo, že Roskosmos odmietol účasť USA na tomto projekte. Rusko sa namiesto toho rozhodlo realizovať predtým plánovanú misiu Venera-D, ktorá obsahuje pristávacie a orbitálne moduly, a to ako nezávislý národný projekt bez rozsiahlej medzinárodnej účasti.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú