Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká firma zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou tvrdí, že ruskí armádni agenti úspešne prenikli do systémov ukrajinskej plynárenskej spoločnosti, ktorá stojí v centre škandálu vedúceho k ústavnej žalobe na prezidenta USA Donalda Trumpa.

Firma Area 1 Security uviedla, že ruskí agenti v novembri spustili akciu s cieľom získať prihlasovacie údaje zamestnancov spoločnosti Burisma. Zástupca Area 1 Security Oren Falkowitz potvrdil, že zatiaľ nie je známe, čo hekeri hľadali a čo napokon získali. Zverejnil tiež osemstranovú správu a zistenia označil za „nespochybniteľné“.

V Burisme v minulosti pracoval Hunter Biden, syn niekdajšieho amerického viceprezidenta a demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena. Načasovanie aktivity ruských hekerov naznačuje, že hľadali materiály, ktoré by mohli uškodiť Bidenovcom.

Area 1 Security uviedla, že za útokom stojí ruská vojenská rozviedka GRU. Jej pracovníkov pritom obvinili aj v prípade ukradnutých e-mailov z kampane Trumpovej protikandidátky Hillary Clintonovej vo voľbách z roku 2016. Falkowitz dodal, že páchatelia použili počas operácie Burisma rovnaké metódy, aké aplikovali aj v iných prípadoch.

Snemovňa reprezentantov kontrolovaná demokratmi rozhodla o podaní ústavnej žaloby na Trumpa v decembri v súvislosti s jeho vydieraním ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za účelom získania vlastného politického prospechu. Trump predtým žiadal ukrajinského lídra, aby tamojšie orgány začali vyšetrovať jeho politického rivala Joea Bidena.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú