Slovensko by mohlo nasledovať Maďarsko a stať sa problémovým dieťaťom Európskej únie. Upozornila na to prezidentka SR Zuzana Čaputová v rozhovore pre portál Politico, zverejnenom v sobotu.

Čaputová uviedla, že sa obáva šírenia dezinformácií na Slovensku a že nadchádzajúce jesenné parlamentné voľby by mohli naštrbiť podporu, ktorú Slovensko preukazuje Ukrajine.

Ak vládu po voľbách povedú populistické strany, tak postoj Slovenska sa „možno bude viac podobať na typ zahraničnej politiky maďarského premiéra Viktor Orbána„, povedala prezidentka.

Slovensko sa ukázalo ako silný podporovateľ Ukrajiny a ukrajinským silám dodalo napríklad aj stíhačky MiG-29. „V predvolebných prieskumoch však pred septembrovými voľbami vedie populistická strana Smer-SD vedená kontroverzným bývalým premiérom Robertom Ficom, ktorý vyzýva na ukončenie vojenskej podpory Ukrajiny,“ píše Politico.

Portál zároveň upozorňuje, že na Slovensku sa darí aj ruskému naratívu. Spomína pritom prieskum mimovládnej organizácie Globsec, podľa ktorého len 40 % Slovákov verí, že za vojnu na Ukrajine je priamo zodpovedné Rusko. Pre porovnanie, v susednom Poľsku je to 85 %.

Vzhľadom na túto situáciu tak Slovensko podľa Čaputovej zažíva veľmi zložité obdobie. „Pozorujem nielen polarizáciu, ale aj roztrieštenosť našej spoločnosti,“ povedala. Zároveň upozornila, že Slovensko čelí ruskej dezinformačnej kampani, a ako „mladá demokracia“ je zraniteľnejšie.

Čaputová verí, že pri šírení dezinformácií zohrali úlohu aj niektorí slovenskí politici. „Niektorí politickí lídri vrátane členov parlamentu rozširujú tento typ informácií priamo v parlamente, cez médiá,“ uviedla.

Prezidentka si pritom myslí, že ruskému naratívu sa v časti slovenskej spoločnosti darí v dôsledku „pozitívneho postoja k spoločným slovanským koreňom“, určitého vnímania dejín či vplyvu dezinformácií. Okrem toho za to podľa nej možno môžu aj „chyby v komunikácii demokratických politických lídrov“.

TASR/MO SR (Úprava redakcie)

Veľa Slovákov je tiež podľa prezidentky už jednoducho otrávených po sérií kríz, ktorým spoločnosť musela čeliť. „Ľudia sú preto nahnevaní a frustrovaní,“ myslí si.

Podľa spomínaného prieskumu organizácie Globsec si približne 50 % Slovákov myslí, že USA predstavujú pre Slovensko bezpečnostnú hrozbu, a 66 % súhlasilo s výrokom, že USA vťahujú Slovensko do vojny s Ruskom, pretože z toho profitujú.

Prieskum NATO zase ukazuje, že za zotrvanie v Aliancii je len 51 % Slovákov a približne polovica slovenskej populácie je proti pokračovaniu pomoci Ukrajine.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú