Ruská fregata Admiral Gorškov vybavená hypersonickými raketami dorazila do prístavu v juhoafrickom meste Richards Bay. Zúčastní sa tam na vojenských cvičeniach, ktoré zahŕňajú aj Čínu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na stredajšiu správu ruskej agentúry RIA Novosti.

Ruská fregata dorazila do Richards Bay a splnila „úlohy plavby na dlhú vzdialenosť“, uviedla RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej Severnej flotily.

Fregata Admiral Gorškov vyplávala z Ruska do medzinárodných vôd začiatkom januára. Je vybavená hypersonickými raketami Zirkón, ktoré majú dolet až 900 kilometrov. Tieto rakety môžu niekoľkonásobne prekonať rýchlosť zvuku a je preto ťažké sa proti nim brániť, pripomína Reuters.

Vojenská cvičenia v Južnej Afrike sa začali v piatok 17. februára. Podľa Johannesburgu ide o rutinné manévre. Tie však v JAR vyvolali kritiku a obavy z možného ohrozenia vzťahov so západnými partnermi. Manévre sa konajú v čase prvého výročia začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajine (24. februára).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú