Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kto z nás by nechcel úplne tichý počítač bez akýchkoľvek ventilátorov. Problémom ale je, že výkonný hardvér vytvára naozaj veľké množstvo tepla, na ktoré pasívne chladenie už častokrát nestačí. Ako ale informoval TechSpot, predsa len existuje riešenie, ako pasívne chladiť grafiku RTX 3080 a procesor Ryzen 5600X, okrem vysokej ceny to však má niekoľko „háčikov“.

Toto riešenie sa nazýva Turemetal UP10. Ide o špeciálnu počítačovú skriňu s veľkým počtom rebrových chladičov, ktoré dopĺňajú teplovodivé rúrky. Tie majú odvádzať teplo von z počítača od najväčších producentov tepla, a teda grafiky a procesora.

Twitter/@turemetal

Pri plnom nasadení grafiky RTX 3080 cez benchmark Furmark ale výrobca tejto skrine zistil, že ani takéto obrovské pasívne chladenie nestačí, aby udržal jednotku v prevádzkových teplotách. Pri plnom nasedení sa jej teplota totiž blížila k 90 stupňom Celzia, čo je pre kartu hraničné a následne by sama začala znižovať výkon.

Test bol navyše vykonávaný v relatívne chladnom prostredí, kde okolitá teplota dosahovala 13,6 stupňa Celzia. Grafika by preto musela byť podtaktovaná, alebo musí dôjsť k zníženiu limitu napájania, aby bol celý systém stabilný, píše TomsHardware. V neposlednom rade je tu cena takéhoto systému, grafika RTX 3080 je sama o sebe veľmi drahá a samotná skriňa s pasívnym chladením by vyšla na približne 650 €.

Zdroj: TechSpot, TomsHardware

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú